![](/media/lib/145/n-swietliki-00c15485e327776db225056bb42793ea.jpg)
Świetliki pomogły ulepszyć LED-y
11 stycznia 2013, 06:36Naukowcy z Belgii, Francji i Kanady zbadali wewnętrzną strukturę odwłoka świetlikowatych. Odkryli, że ich oskórek ma specyficzną budowę, której się nie spodziewali. Gdy stworzyli podobną strukturę i umieścili ją w diodach okazało się, że urządzenia są o 1,5 raza bardziej wydajne i można z nich pozyskać o 55% światła więcej niż w LED-ach bez wspomnianej struktury.
![](/media/lib/155/n-kahnikamanda-f88409fbe6acc4fd2c2f1839496f6d42.jpg)
Mikroendoskop zrewolucjonizuje obrazowanie medyczne
26 marca 2013, 11:01Mikroendoskop to najnowsze dzieło naukowców z Uniwersytetu Stanforda. Urządzenie może zrewolucjonizować diagnostykę obrazową. Składa się ono bowiem z pojedynczego włókna światłowodu, jest więc niezwykle cienkie, a przy tym zapewnia czterokrotnie lepszą rozdzielczość niż obecnie stosowane endoskopy
![](/media/lib/160/n-korona-z-wody-e1f8fd03b43e2a40a66dba1dce302221.jpg)
Stara woda z Kanady
16 maja 2013, 11:06Brytyjsko-kanadyjski zespół naukowców trafił na podziemne odizolowane od ponad miliarda lat zbiorniki z wodą. Już teraz wiadomo, że zawierają one olbrzymią liczbę związków chemicznych koniecznych do podtrzymania życia. To może być najstarsza woda na Ziemi i może zawierać życie
![](/media/lib/102/n-krajobraz-po-trzesieniu-6c085af1a101b546faeecd0ff91a47c9.jpg)
Produkcja energii a trzęsienia ziemi
15 lipca 2013, 18:07Takie działania jak wydobywanie gazu czy produkcja energii geotermalnej oraz inne czynności związane z wstrzykiwaniem pod ziemię płynów, są odpowiedzialne za liczne trzęsienia ziemi. Do takiego wniosku doszła trójka naukowców, którzy informują o swoich badaniach na łamach Science
![](/media/lib/152/n-wiatrakslonce-0a1b33c5e746cf3cf7f9bf1897e5ff6d.jpg)
Lepiej wyłączyć czy podłączyć?
10 września 2013, 17:39Zespół profesora Barnhardta z Uniwersytetu Stanforda policzył, jaki jest całkowity koszt energetyczny stworzenia systemu przechowywania energii produkowanej w elektrowniach wiatrowych i słonecznych. Odkryliśmy, że gdy weźmie się pod uwagę koszty energetyczne, sensowne jest tworzenie rozbudowanych systemów przechowywania energii ze słońca, ale nie energii wiatrowej - mówi uczony.
![](/media/lib/179/n-domenyornl-3a859e3d40b6714eefb374b7a2060b63.jpg)
Niespodziewane zachowanie domen
21 listopada 2013, 12:38Naukowcy z Oak Ridge National Laboratory poinformowali o zaobserwowaniu niespodziewanego zjawiska w ferroelektrykach. Ferroelektryki znane są ze spontanicznej zmiany polaryzacji pod wpływem pola elektrycznego. Zespół z ORNL wykorzystał tę właściwość, by za pomocą mikroskopu skaningowego utworzyć na ferroelektrykach domeny
![](/media/lib/170/n-nsa-a8c369ac97c4f2da5b458b86b670b52c.jpg)
Masowa inwigilacja nielegalna
23 stycznia 2014, 13:56Amerykańska Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB) uznała, że prowadzony przez NSA program masowego zbierania metadanych przekazywanych przez telekomy nie ma podstaw prawnych oraz może naruszać Pierwszą i Czwartą Poprawkę
![](/media/lib/148/n-szkieletryszard-8826ec313488c570e9caf58724a9a868.jpeg)
Życie władcy zapisane w kościach
19 sierpnia 2014, 11:51Badania kości i zębów króla Ryszarda III, którego szczątki odnaleziono przed dwoma laty, wskazują, że w ciągu ostatnich dwóch lat życia, a zatem po koronacji, władca rzeczywiście „żył jak król”. Naukowcy dowiedzieli się, że pił wino i spożywał luksusowe pokarmy.
Co ma natężenie przepływu do tworzenia biofilmu?
25 lutego 2014, 12:14Płynąca woda spowalnia bakterie, co zwiększa prawdopodobieństwo przywierania do powierzchni. Odkrycie zespołu z MIT-u i Tufts University ma znaczenie zarówno dla badania ekosystemów morskich, jak i zrozumienia infekcji w urządzeniach medycznych, np. cewnikach.
![](/media/lib/182/n-orzeszki-ziemne-4d6c4837e526c4de3edd8c7f0765981e.jpg)
Uczulanie przez kontakt ze skórą
9 października 2014, 11:20U wielu dzieci alergia na orzeszki ziemne może się rozwijać jeszcze przed ich pierwszym zjedzeniem. Naukowcy z Mount Sinai uważają, że do wczesnej immunizacji przyczynia się nie tylko kontakt z białkami arachidów przez mleko matki bądź kurz, ale i wystawienie skóry na kontakt z alergenami.